close

De Lidl groep en Heylen Warehouses slaan de handen in elkaar en bouwen een nieuw uiterst duurzaam distributiecentrum

9 jul 2021 - #Warehouses

arrow_back_ios ALL NEWS

Heylen Warehouses en de Lidl groep bouwen samen aan het meest duurzame distributiecentrum van de supermarktketen in België. De nieuwe logistieke vestiging komt op de oude Henradsite in Herentals, dewelke sinds 2016 eigendom is van Molenwater Groep en Heylen Group. Het nieuwe DC is reeds het zesde Belgische distributiecentrum voor de smart discounter. De komst van de logistieke site zal zorgen voor zo’n 230 nieuwe jobs in de regio. Het is de eerste keer dat beide partijen een samenwerking aangaan.

Door te investeren in een zesde distributiecentrum wil Lidl zijn expansieplannen als smart discounter in België voortzetten en zo anticiperen in de markt van morgen. Het logistieke knooppunt in Herentals zal gebouwd worden volgens de BREEAM* Outstanding normen, wat ervoor zorgt dat dit in het rijtje van de duurzaamste distributiecentra van het land komt te staan.

Werkgelegenheid

De komst van het nieuwe distributiecentrum betekent ook een flinke toename van de werkgelegenheid in de regio. Zo creëert het distributiecentrum zo’n 230 nieuwe jobs, waarvan een 200-tal binnen logistieke functies en 30-tal jobs bij ondersteunende diensten zoals HR, verkoop en IT. Dit biedt de inwoners van Herentals en de omliggende gemeenten kansen op werk dicht bij huis.

Burgemeester Mien Van Olmen: “Het stadsbestuur is blij met deze geplande duurzame investering in onze samenleving. We zijn er van overtuigd dat dit een echte meerwaarde is voor onze stad. Het is bovendien ook een belangrijk gegeven voor de werkgelegenheid in onze stad. Herentals kent nog altijd een hoger werkloosheidspercentage van 8 procent tegen het gemiddelde van 6 procent in Vlaanderen. Deze investering kan helpen de werkloosheid in onze regio naar beneden te halen.”

Duurzaamheid

Het nieuwe DC zal gebouwd worden volgens de hoogste Breeam norm Outstanding, waarbij het doel is een minimale milieu-impact te garanderen. Dit door energie- efficiënte installaties, minimaal waterverbruik, doorgedreven afvalmanagement en minimalisatie van de geluidsimpact, lichtverontreiniging en het ecologische effect op de omgeving.

Door gebruik te maken van daglichttoetreding, aangepaste verlichting, ventilatie, aangename klimaatregeling en akoestiek, wordt een gezonde en productieve werkomgeving met maximaal comfort gecreëerd.
Heylen Warehouses bouwt hiermee een duurzaam pand, klaar voor een tweede en derde generatie.

Schepen Pascal Van Nueten: “De site van Henrad ligt vlakbij de E313 en kan zo een belangrijke draaischijf betekenen voor transport en verdeling. Iedereen in Herentals kent de locatie, en het historische belang ervan voor onze stad. Nu kunnen we deze plaats opnieuw een belangrijke plaats geven in ons stedelijk weefsel.”

Boudewijn van den Brand, CEO Lidl België en Luxemburg: “Lidl blijft groeien in België. Jaar na jaar openen we nieuwe filialen en werven we nieuwe mensen aan. Dit 6de distributiecentrum is dus noodzakelijk om onze winkels dagelijks te blijven bevoorraden met verse producten. Zo bouwen we hier, samen met de stad Herentals verder aan onze duurzame toekomst. Dit 6de distributiecentrum wordt opgetrokken volgens BREEAM* Outstanding voorschriften. Zo werken alle koelinstallaties op natuurlijke koelmiddelen die geen uitstoot veroorzaken in tegenstelling tot meeste bestaande koelgassen. Meer nog, de logistieke hal en de kantoorruimtes worden volledig verwarmd dankzij de warmterecuperatie uit die koelinstallaties. Op het dak plaatsen we zo een 15.000 m2 zonnepanelen die onder meer ook de uitgebreide laadinfrastructuur voor elektrische wagens en fietsen zullen voeden.”

Vogelhuisjes, bijenhotels en wilde bloemenweides zorgen voor de natuurlijke inpassing in de omgeving. Belangrijk hierbij is de gemeenschappelijke duurzaamheidsambitie en de visie om de ecologische voetafdruk te beperken.

Over HEYLEN WAREHOUSES

Heylen Warehouses ontwikkelt en belegt in hoogwaardige logistieke vastgoedprojecten. Het gehele proces, van opstart van een ontwikkeling tot het verhuren ervan, gebeurt volledig in- house met behulp van een multidisciplinair en ervaren team.

Dé drijfveer voor Heylen Warehouses is om telkens te achterhalen welke meerwaarde wij kunnen bieden aan onze klanten en hoe we hen kunnen ondersteunen met onze opgebouwde kennis en ervaring in op maat ontwikkelde gebouwen. Dit komt ook tot uiting in ons eigen DNA: Heylen Warehouses versterkt zichzelf en haar klanten met de juiste expertise en persoonlijke begeleiding met betrekking tot de optimale huisvesting van hun logistieke operaties.

www.heylenwarehouses.com

Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 318 filialen in België en Luxemburg. De meer dan 10.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo. ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu. www.lidl.be

Over Molenwater Groep

Molenwater Groep is een Belgische investeringsholding van de familie Eddy Hendrickx , met industriële roots.
De focus ligt op duurzame real estate investeringen en participaties in diverse sectoren, zoals bv groene energie.

De groep heeft door de jaren heen een kwalitatieve vastgoedportefeuille opgebouwd in voornamelijk residentieel vastgoed. Maar huidig project past perfect in de verdere diversificatie naar industrieel vastgoed.
Molenwater Groep ontwikkelt voor zichzelf en voor eindinvesteerders door partnerships met slimme partners, zoals o.a. Heylen Warehouses.

Het is niet toevallig dat zij de Henrad site terug haar welvaart wil geven gezien Eddy Hendrickx , historisch eigenaar was van de site en Henrad.

* BREEAM is een evaluatiemethode die ontwikkeld werd door het Building Research Establishment – een instantie die bouwkundig onderzoek verricht – om de milieuprestaties van een gebouw te beschrijven.