close

Event voor kanszoekende jongeren van YouthStart

15 dec 2022 - #Heylen group

arrow_back_ios ALL NEWS

Op dinsdag 6 december hebben zes kanszoekende jongeren hun dromen en ambities voorgesteld tijdens de laatste dag van een 8-daagse training. De training wordt georganiseerd door YouthStart Belgium, een vzw die de steun van Heylen Group geniet, en vond voor het eerst plaats in regio Herentals. Het orgelpunt van dit initiatief met een hoge activatiegraad vond op uitnodiging van Wim Heylen plaats bij Frame21 in Herentals.

YouthStart: ondernemer worden van je eigen leven

In 1982 werd ondernemer Steve Mariotti in de straten van New York overvallen en beroofd. Zijn reactie? Hij gooide zijn leven drastisch om en ging lesgeven met als doel om jongeren te helpen opnieuw in zichzelf te geloven. NFTE, de voorloper van YouthStart, was geboren. Sinds 1998 is YouthStart ook actief in België. Onder het motto ‘Kickstart je droom’ organiseert de vzw gratis trainingen voor jongeren tussen 16 en 30 jaar oud. Het gaat om werkloze, kanszoekende jongeren met maximaal een secundair diploma.

Tijdens het 8-daagse traject stimuleren twee coaches de jongeren om in de huid van een ondernemer te kruipen. De deelnemers stellen een fictief businessplan op, gebaseerd op hun passies, dromen en talenten. De bedoeling is om de jongeren ondernemers van hun eigen leven te maken, ongeacht of ze nu verder gaan studeren, zelfstandige worden of in loondienst gaan werken. De inspanningen lonen alvast: de activatiegraad van de door YouthStart begeleide jongeren ligt op 73% en dat levert ook maatschappelijke voordelen op. “YouthStart Belgium stimuleert jongeren om hun dromen, talenten en passies te kickstarten. Dat kunnen we als bedrijfswereld alleen maar toejuichen”, zegt Wim Heylen die met Heylen Group de vereniging een duw in de rug geeft.

Wim Heylen

Van droom naar daad voor zes jongeren uit Herentals

Zes jongeren die een 8-daags traject volgen in Herentals zullen de datum van 6 december 2022 niet snel vergeten. Na een intensieve training van zeven dagen hebben zij hun droom gepresenteerd aan een jury van ondernemers. De plaats waar deze apotheose heeft plaatsgevonden is niet toevallig gekozen: Heylen Group steunt de activiteiten van YouthStart Belgium proactief en op uitdrukkelijke vraag van Wim Heylen bezocht het ondernemend talent Frame21, de thuishaven van Heylen Group.

De jury, onder leiding van huidig YouthStart Belgium-voorzitter Gaëtan Hannecart, had geen beoordelende rol, maar trad op als een adviesraad. De zes jongeren in kwestie zijn schoolverlaters tussen 18 en 25 jaar oud en stroomden binnen via sociale initiatieven zoals het JAC en het OCMW. Na deze achtste dag hebben de jongeren ook een YouthStart-certificaat ontvangen, met de steun van Antwerp Management School en HEC Liège.

Olivia De Ridder, gepensioneerde leerkracht, onderneemster en zelf woonachtig in Herentals, blikt vooruit: “Als coach bij YouthStart Belgium vind ik het hartverwarmend om de evolutie van de deelnemers te zien. De jongeren starten aan het traject met veel vragen. Naarmate de training vordert, groeit echter hun zelfvertrouwen en hun geloof in hun eigen dromen. Ik ben ervan overtuigd dat de zes jongeren hun eigen talenten hebben ontdekt en een frisse start zullen maken in hun leven. Ik hoop dan ook dat YouthStart een succesvolle voortzetting kent in regio Kempen zodat nog meer jongeren deze meerwaarde mogen ervaren. Dankzij de steun van bedrijven zoals Heylen Group zetten we alvast een stap in de goede richting.”

YouthStart event