close

boostU en BossData lanceren samen Merkado, met de steun van Heylen Group

1 feb 2022 -

arrow_back_ios ALL NEWS

 

“2022 wordt het jaar van de marktplaatsen”. Marketing- en retailexperts zijn het erover eens dat de shift richting marktplaatsen de komende jaren alleen maar zal toenemen. De agentschappen boostU (Herentals) en BossData (Antwerpen) halen samen een significante investering op en lanceren Merkado. Deze joint venture wil inspelen op de groeiende behoefte aan ondersteuning bij bedrijven die marktplaatsen een prominente plaats willen geven in hun business. Met de steun van Heylen Group heeft Merkado de ambitie om dé referentie en een onmisbare totaalpartner te worden op het vlak van marktplaatsen.

Online marktplaatsen zoals Bol.com en Amazon bieden ongeziene kansen aan bedrijven om snel, efficiënt en op internationale schaal de consument rechtstreeks te bereiken. De koplopers in het aandeel van marktplaatsen zijn China (58%), de Verenigde Staten (46%) en Duitsland (44%). In België en Nederland is dat aandeel voorlopig nog beperkt met respectievelijk 12% en 16%. Dat verandert echter: ook in de lage landen beginnen steeds meer bedrijven én consumenten naar online marktplaatsen te kijken als potentieel D2C-verkoop- en koopkanaal.

Volgens Frank Laenens, één van de oprichters van Merkado, is dat een gat in de markt: “Net omdat marktplaatsen in België nog in de kinderschoenen staan, bieden ze kansen voor early adopters zoals Merkado. Het aantal concurrenten is zo goed als nihil en daardoor kunnen we een belangrijke voorsprong uitbouwen.”

Marktplaatsen, uitdagingen en kansen
De shift richting marktplaatsen zal volgens experts ook voelbaar zijn in het advertentiebudget. De verwachting is dat een aanzienlijk deel van het huidige Facebook- en Googlebudget in de nabije toekomst naar marktplaatsen zal gaan.

De grootste uitdaging? Het ontbreekt bedrijven vaak aan de kennis, de tijd, en de ervaring om het maximale potentieel van marktplaatsen te benutten. Ook bij marktplaatsen zijn een krachtige strategie en een doorgedreven kennis van die marktplaatsen onontbeerlijk om producten en diensten succesvol te commercialiseren. Bovendien wordt het landschap rond marktplaatsen steeds complexer. Een ondersteuning door specialisten is dan ook geen overbodige luxe.

Maxence Vercruysse is één van de oprichters van Merkado: “Tijdens mijn periode bij Bol.com merkte ik al dat bedrijven veel moeite hadden om marktplaatsen efficiënt in te zetten. De marketing partners van die bedrijven schoten vaak tekort omdat ze de kennis en ervaring niet in huis hadden.”

Een dienstenpakket voor nieuwe én bestaande gebruikers van marktplaatsen
Een bedrijf dat marktplaatsen wil integreren in het verkoopmodel staat voor uitdagingen op verschillende vlakken. Ook voor wie reeds actief is op marktplaatsen is het een huzarenstuk om de handelsstroom efficiënt te beheren. Merkado wil een oplossing bieden voor elk van die uitdagingen, zowel voor nieuwe als voor bestaande verkopers op marktplaatsen. Enkele voorbeelden van diensten zijn:

  • Infrastructuur opzetten
  • Rapportering
  • Optimalisatie van productenlijst
  • Dynamische prijszetting
  • Advertenties
  • Nieuwe marktplaatsen
  • Optimalisatie van content
  • Promoties

Het team van Merkado bestaat uit een tiental personen met diverse expertises en ervaringen: e-commerce, sales, marktplaatsen, projectmanagement, bedrijfsstrategie, online marketing, data, growth marketing , financiën, enzovoort.

Een joint venture ontstaan vanuit een marktvraag, met de steun van Heylen Group
Merkado is een joint venture tussen twee complementaire agentschappen, boostU en BossData, en wordt financieel en operationeel ondersteund door Heylen Group.

Wim Heylen: “Je kan tegenwoordig niet meer om marktplaatsen heen. Voor vele groot- en kleinhandelaren zijn deze platforms een cruciale tool geworden in hun bedrijfsstrategie. De vraag bij Heylen Group was niet ‘of’ we zouden investeren in de marktplaatsensector maar wel ‘wanneer’ we dat zouden doen.”

Merkado

Goed begonnen is half gewonnen
Het agentschap Merkado wil een antwoord bieden op de groeiende vraag naar marketingondersteuning op marktplaatsen. De missie? Een totaalpartner zijn op het vlak van online marktplaatsen en ernaar streven om de werklast van de klant maximaal te verlichten. De visie? Samen met de klant de prioriteiten ontdekken en de struikelblokken aanpakken. Deze missie en visie lijken meteen aan te slaan want Merkado mocht tijdens de eerste dagen van het bestaan reeds een vijftal klanten verwelkomen.

Merkado zal zich in eerste instantie richten op de Belgische en de Nederlandse markt maar durft ook al verder te kijken.

Matthias Laqueur, Marketplace Strategist bij Merkado, steekt de ambities niet onder stoelen of banken: “Gezien het potentieel en de schaalbaarheid van marktplaatsen moeten we durven om voldoende ambitieus te zijn. De woorden ‘Europese marktleider’ zijn intern al gevallen en ik ben ervan overtuigd dat Merkado de groeicapaciteiten en de markt heeft om dat te bereiken.”